Matematyka dyskretna równanie diofantyczne
Adrian: rozwiąż równanie diofantyczne 3x+6y+3z=9
Mam takie proste równanie niestety nie wiem jak to zrobić dla 3 zmiennych + tak średnio
rozumiem
odwracanie algorytmu Euklidesa żeby zrobić takie zadanie. Za każdą pomoc będę wdzięczny
26 sty 10:36
ABC:
jak to zrobić w 3 linijkach
x+2y+z=3
z=3−x−2y
rozwiązania (x,y,3−x−2y) :x,y przebiegają wszystkie liczby całkowite
26 sty 10:58
Adrian: Zrobiłem to tak nie wiem czy poprawnie
x+2y+z−3
x=3−2y−z
−2y−z=a a e Z
z=2y−a
y=b b e Z
x=3−4b+a
y=b
z=2b−a
a,b e Z
26 sty 11:03
ABC: można ale po co, jeśli przy jednej z niewiadomych masz współczynnik 1, to reszta niewiadomych
na drugą stronę jako parametry, tak jak u mnie
26 sty 11:11