Logarytmy
vedkav: Proszę o pomoc
1. Przedstaw daną liczbę w postaci logarytmu o podstawie 2.
log
1681
| | log2 81 | | log2 81 | |
więc tutaj mogę |
| = |
| dalej nie wiem co tutaj w odpowiedzi jest |
| | log2 16 | | 4 | |
log
23
2. Oblicz
log
8(log
√39)+log
8(log
√22) to tutaj mam log
8 3+log
8 2 i w odpowiedzi wychodzi 1,
a nie wiem jak się dalej zabrać za to
26 sty 09:54
ICSP: 81 = 3
4
log
√3 9 = 4 a nie 3 .
| | 1 | | 1 | |
log8 2 = |
| log2 2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
26 sty 09:58
vedkav: Okej już jasne wszystko, dziękuję
26 sty 10:06
Janek191:
log16 81 = log24 81 = 14 log2 81
26 sty 11:07