surjekcja i inniekcja
lordwajdder: Nie rozumiem tego xd
Witam, nie rozumiem surjekcji i iniekcji funkcji.
Czy funkcja różnowartościowa to jest gdy :
f(x)=y
f(1)=4
f(2)=6
czyli f(x)=y ma 1 rozw.
każdemu X jest przypisany inny Y
a funcja jest NA
gdy np.
f(1)=4
f(2)=4
?
bo ja nie rozumiem tego a nigdzie nie ma normalnego info na tym internecie xd
25 sty 23:23
Bleee: . Co to jest f(
x) =
y
25 sty 23:24
Bleee:
Funkcja jest różnowartosciowa wtedy gdy dla każdego x z dziedziny przypisany jest inna wartość
y (wartości y nie powtarzają się)
Wiec y=x2 z Df = R nie będzie rownowartosciowa,
Ale y = x2 z Df = <0;+∞) już będzie różnowartosciowa.
25 sty 23:27
lordwajdder: teraz znalazłem cos na necie ze
funkcja jest roznowartosciowa wtedy gdy
f(x) ≠f(x2)
jest roznowartosciowa gdy dla dow. elementow a,b spełnia warunek a≠b czyli to co wyżęj.
ale jak to w praktyce wygląda pokaze ktoś na przykładzie xd?
25 sty 23:27
Bleee:
Funkcja 'na' jest wtedy gdy funkcja przyjmuje każda wartość z podanych w przeciwdziedzinie.
Wiec f:R − > R f(x) = x2 nie będzie na (bo nie przyjmuje chociażby wartości − 1)
Ale już f:R−> <0;+∞) f(x) =x2 będzie funkcja 'na'
25 sty 23:29