trygonometria
xxx: Czy ktoś mógłby pomóc z rozpisaniem tego?
|cosα + cos3α + cos5α|=3
25 sty 23:17
Bleee:
Skorzystaj z:
cosa + cos5a = 2cos( (a+5a)/2)cos( (a − 5a)/2)
25 sty 23:19
Jerzy:
Musi być: cosx = 1 i cos3x = 1 i cos5x = 1
25 sty 23:20
Bleee:
Ewentualnie zauważy że to ma sens tylko gdy:
cosa = cos3a = cos5a = 1 lub wszystkie trzy = − 1
25 sty 23:21
Jerzy:
lub: cosx = −1 i cos3x = −1 i cos5x = −1
25 sty 23:22
Jerzy:
I tu leży pies pogrzebany
25 sty 23:23
xxx: No tak, przecież.. dziękuję!
25 sty 23:26