Macierz przekształcenia
Wektoria: Jak sprawdzić, czy istnieje macierz przeprowadzająca dane wektory na inne wektory, np.
przeprowadzająca wektory [1, 1, 1]T, [2, 3, 4]T, [−1, −3, −5]T na [4, 3, 2]T, [1, 2, 3]T,
[10, 5, 1]T?
25 sty 22:04
Pytający:
Jeśliby istniała taka macierz A, to spełniałaby równanie Axk=bk dla każdej pary wektorów:
przekształcanego xk i przekształconego bk. Sprowadza się to do jednego równania AX=B, gdzie
X to macierz, której k−tą kolumną jest xk, zaś B jest macierzą, której k−tą kolumną jest bk.
W Twoim przykładzie macierz X jest osobliwa (nieodwracalna, wyznacznik równy 0), więc szukana
macierz A nie istnieje (jeśliby istniała, to A=BX−1).
26 sty 14:32