Monotonicznośc
Bakuś: Zbadaj monotoniczność i znajdź ekstrema funkcji
f(x)=12(x+2)ln(x+2)
25 sty 19:54
Jerzy:
D: x > −2
| | 1 | | x + 2 | | 1 | |
f'(x) = |
| [ln(x+ 2) + |
| ] = |
| [ln(x + 2) + 1] |
| | 2 | | x + 2 | | 2 | |
teraz szkasz miejsca zerowych pochodnej
25 sty 19:58
Bakuś: tak i ja liczyłem ln(x+2)+1=0
ln(x+2)=−1
ln(x+2)=−lne
x+2=−e
x=−e−2
ale to cos źle jest
25 sty 20:04
Jerzy:
−lne = lne−1
25 sty 20:05
25 sty 20:06
Bakuś: czyli ln mogę opuszczać tylko jak są te same znaki ?
ln(x+2)=lne−1
25 sty 20:07
Jerzy:
Tak, ale nie używaj terminu "opuszczać".
25 sty 20:08
Bakuś: Dobrze szefie

i dzięki za pomoc
25 sty 20:11