dowód, geometria
xxx: W trójkącie ABC punkty D,E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD|

DB|=1:2
oraz |AE|

EC|=2:1. Wyznacz jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole czworokąta ADFE.
(proszę bez linków do innych stron, to co jest dostępne w internecie już widziałam i wciąż nie
rozumiem, także będę bardzo wdzięczna za pomoc)
25 sty 19:46
xxx: ...
25 sty 20:08
Eta:
25 sty 20:10
xxx: Dziękuję, tylko skąd się to bierze?
25 sty 20:21
Eta:

Dla trójkątów ADC i DBC : 2(3u+w)=v+2w ⇒ v= 6u
dla trójkątów ABE i BCE : 2(u+v)=2u+3w⇒ 14u=2u+3w ⇒ w=4u
P(ABC)= 3u+3w+v= 21u
P(ADFE)= 2u+w = 6u
P(ADFE) | | 6u | | 2 | |
| = |
| = |
| |
P(ABC) | | 21u | | 7 | |
==================
25 sty 20:24
xxx: Bardzo dziękuję!
25 sty 20:25
Eta:
Czy wszystko jasne ?
25 sty 20:26
Mila:
P
ΔABC=P
a=3x, b=3y
| 1 | | 1 | | 1 | |
2) PADC= |
| *( |
| a*h)= |
| P |
| 2 | | 3 | | 3 | |
analogicznie :
3) Rozważamy jakie są zależności pól w małych Δ
ΔADF i ΔDBF mają taką samą wysokość
P
ΔDBF=2*P
ΔADF zaznaczyłam pola na rysunku: 2u, u
ΔCEF i ΔEFA mają taką samą wysokość, pola zaznaczone na rysunku: s, 2s
4)
−−−−−−−−−−
===========
−9s−3u=−P
==========
5)
| 1 | | 4 | | 6 | |
PADFE=2* |
| P+ |
| P= |
| P |
| 21 | | 21 | | 21 | |
================
25 sty 20:28
xxx: Tak, tak, dziękuję bardzo jeszcze raz

!
25 sty 20:37
Eta:
25 sty 20:51