równanie płąszczyzny
Duduś: Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt P(1,0,2) oraz prostą
l : 𝑥/1=(𝑦+1)/2=𝑧/1 .Zrobiłem tak: wpisałem jakiś tam wektor V co ma współrzedne jak punkt P
i wektor A o współrzednych takich (0,−1,0) które wyznaczyłem z równania prostej tak aby w
liczniku tych ułamków z równania było zero.Później zrobiłem wektor AP i później iloczyn
wektorowy VxAP i wyszły współrzedne (2,0,−1) i zapisałem równanie płaszczyzny
2(x−1)+0(y−0)−2(z−2) wszystko się zgadza czy coś pokiełbasiłem ?
25 sty 18:55
Jerzy:
v→ =[1;2;1] − wektor kierunkowy prostej
A(0;−1;0) − punkt na prostej
P(1;0;2)
Teraz znajdź wektor AP→
n→ = v→xAP→ − to wektor normalny szukanej płaszczyzny
25 sty 19:01
Mila:
1) P=(1,0,2)
l:
x=0+t
y=−1+2t
z=0+t, t∊R
k→=[1,2,1]− wektor kierunkowy prostej
A=(0,−1,0)∊l
2)
AP→=[1,1,2]
n→=[1,2,1] x [1,1,2]=[3,−1,−1] − wektor normalny płaszczyzny
π:
3*(x−1)−(y−0)−(z−2)=0
3x−y−z−1=0
=========
25 sty 20:58