7. Oblicz objętość bryły obrotowej, powstałej przez obrót wokół osi OX i OY obsz
lordwajdder: 7. Oblicz objętość bryły obrotowej, powstałej przez obrót wokół osi OX i OY obszaru
ograniczonego wykresem funkcji f i osią OX, jeśli:
f(x) = e
x x∊ [1,3]
| | 1 | | 1 | |
i mam pytanie jeśli π [ |
| − |
| ] = π0 ? czy 0 po prostu ? |
| | 4 | | 4 | |
25 sty 18:52
Jerzy:
A o co konkretnie pytasz ?
25 sty 18:54
lordwajdder: pomoże ktoś rozwiązać ten przykład w f(x) ?
a pytam o to czy
gdyby było
f(x)=x
3 x∊[−1,1]
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to Vx = π∫−11 x3 = |
| x4 = π[ |
| x4]−11 = π [ |
| *14 − |
| *(−1)4] = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| = 0 czy po prostu 0π |
| | 4 | | 4 | |
tak samo czy Vy = 2* 0π=0π czy jak ? xd
25 sty 19:01