Obliczyć granicę ciągu.
Tomek: Potrzebuje pomocy. Potrzebuje nakierowania jak to rozwiązać, co po kolei wykonać.
Obliczyć granicę ciągu.
an = √9n2+2n−3n
25 sty 18:50
Jerzy:
Zapisz porządnie ten ciąg.
25 sty 18:51
Janek191:
Pewnie jest źle przepisane ?
25 sty 18:55
Janek191:
an = √9 n2 + 2n − 3n ?
25 sty 19:03
Tomek: Tak, wybaczcie, tak jak @Janek191 napisał. Przepraszam.
25 sty 19:06
Satan: Skorzystaj ze wzoru na kwadrat różnicy: a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
W Twoim przypadku masz (nawiązując do wzoru) − (a − b), rozumiesz?
25 sty 19:15
Janek191:
| | 9 n2 + 2 n − 9 n2 | | 2n | |
an = |
| = |
| = |
| | √9 n2 + 2n + 3 n | | √9 n2 + 2 n + 3n | |
więc
n→
∞
25 sty 19:16
Tomek: ymm.. Prawie ogarniam. Tylko dlaczego w liczniku jest 9n2 + 2n − 9n2 ? Co do wzoru, moje a =
9n2?
b? 2n? xD
25 sty 19:26
Kingaa: Tomek Twoje a to √9n2+2n a b=3n
25 sty 19:29
Jerzy:
a = 9n2 + 2n
b =3n
(√9n2 + 2n)2 − (3n)2 = 9n2 + 2n − 9n2
25 sty 19:29
Tomek: Dziękuję.
25 sty 20:46