Równania w ciele liczb zespolonych
Adam123: Mam problem z obliczeniem takiego równania
z2 −3z +3 −i = 0
Mam zrobione notatki, że można to rozłożyć na coś takiego i wtedy sprawa jest prosta, ale nie
wiem w jaki sposób się do tego zabrać żeby do czegoś takiego dojść w razie gdybym miał to
zrobić jeszcze raz na innych liczbach, jest ktoś w stanie wytłumaczyć w jaki sposób zostało to
rozbite do tej formy?
[z−(2+i)][z−(1−i)] = 0
25 sty 18:44
ABC:
Δ=(−3)
2−4(3−i)=9−12+4i=−3+4i
√Δ=1+2i − jak znaleźć jest w innym wątku tu niedaleko
25 sty 18:48
Mila:
z
2 −3z +3 −i = 0
Δ=(−3i)
2−4*(3−i)=−9−12+4i=−3+4i=(1+2i)
2
| | 3−(1+2i) | | 3+1+2i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=1−i lub z=2+i
25 sty 18:48
PW: Bez delty:
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
z2−3z+3−i = (z− |
| )2− |
| +3−i = (z− |
| )2+ |
| −i, |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
a ponieważ
mamy równanie
Rozwiązanie na zasadzie różnicy kwadratów.
Równość (1) to ta sama obserwacja co u
Mili przy liczeniu Δ
25 sty 20:55