przedstaw w postaci z
a: z2+3iz+4=0
czy licząc tu z delty a=1 b=3 c=4 ?
25 sty 18:39
ABC:
b=3i
25 sty 18:40
Jerzy:
b = 3i
25 sty 18:40
Mila:
z
2+3iz+4=0
Δ=(3i)
2−4*4=−9−16=−25=25i
2
| | −3i−5i | | −3i+5i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=−4i lub z=i
25 sty 18:45
romek: no dobrze tez mi wyszlo tylko 3i2 to jest 9 − 16 = −7.
25 sty 18:49
romek: juz wiem
25 sty 18:53
Jerzy:
Błądzisz ... (3i2) = 9*i2 = 9*(−1) = −9
25 sty 18:53
romek: w postaci z będzie
4i2+3i*4+4 lub i2+3i*i+4 ?
25 sty 18:58
Mila:
Co to znaczy "w postaci z będzie".?
25 sty 20:33
PW: Bez delty:
| | 3i | | 3i | | 3i | | 9 | | 3i | | 25 | |
z2+3iz+4 = (z+ |
| )2−( |
| )2+4 = (z+ |
| )2+ |
| +4 = (z+ |
| )2+ |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
i przedstawiamy jako iloczyn korzystając z wzoru skróconego mnożenia.
25 sty 21:15