Czy dana struktura jest grupą
kuapouchy: Sprawdź czy struktura (X,♦) jest grupą:
W zbiorze X=Q\{1} definiujemy działanie ♦ kładąc dla x,y ∊ X
x♦y=(x+y)−(x*y)
Rozumiem, że aby struktura była grupą musi mieć działanie łączne, element neutralny i odwrotny,
tak?
Łączność: (x♦y)♦z=x♦(y♦z)
[(x+y)−(x*y)]♦z = i tu się gubię, bo nie wiem na co zamienić to z...
25 sty 18:32
ABC:
a♦b=(a+b)−(a*b)
twoim a jest teraz cały nawias [(x+y)−(x*y)]
twoim b jest z
25 sty 18:43
jc: Użyję Δ bo jest na wierzchu.
xΔy = 1− (1−x)(1−y)
f(x)=1−x
fof(x)=x
xΔy=f(f(x)*f(y))
f(xΔy)=f(x)*f(y)
f((xΔy)Δz)=f(xΔy)*f(z)=f(x)*f(y)*f(z)
(xΔy)Δz=f(f(x)*f(y)*f(z)) i tak samo dla xΔ(yΔz),
czyli działanie jest łączne
25 sty 18:48
kuapouchy: Ok, a jakie znaczenie ma Q\{1} przy wyznaczaniu el neutralnego i odwrotnego?
25 sty 19:14
kuapouchy: I wciąż nie do końca rozumiem jak zapisać ta łączność w sposób „normalny”

bo nie robiliśmy
tego na funkcjach. W sensie jak dokładnie będzie wyglądać całe działanie?
25 sty 19:16
jc:
(xΔy)Δz=1−(1−x)(1−y)(1−z)=xΔ(yΔz)
tylko, że teraz nie widać, że to zwykłe mnożenie, ale liczby są inaczej nazwane.
25 sty 20:22
kuapouchy: Ok, już rozumiem. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ogarnąć el. neutralny?
Moje rozumowanie wygląda tak:
e − element neutralny
a♦e=a
(a+e)−(a*e)= a
a+e−a*e = a /// odejmuje a
e−a*e = 0 // odejmuje e
−a*e = −e
e = a*e
a więc nie ma elementu neutralnego, bo e równa się zmiennym? czy coś pokręciłam w działaniu?
25 sty 21:16
ABC:
czy istnieje takie e, że dla każdego a równość jest spełniona?
25 sty 21:20
kuapouchy: byłoby to 1?
25 sty 21:25
ABC: a+1−a*1≠a
może zero wypróbuj?
25 sty 21:29
kuapouchy: Zakręciłam się

Dziękuję bardzo!
25 sty 21:31
jc: elementem zakazanym jest f(0)=1,
elementem neutralnym jest f(1)=0,
elementem odwrotnym do a jest f(1/f(a))=1−1/(1−a).
25 sty 21:43