Funkcja
Joanna: Wyznacz równanie prostej AB. Sprawdź czy należy do niej punkt C. A(−7,1/2) , B(−5, 1/4), C(−1,
−1/4) .
Robię dwoma sposobami i wychodzi mi raz tak a raz tak.
25 sty 17:57
Jerzy:
To pokaż.
25 sty 17:59
Joanna: Nie umiem wstawić zdjęcia....
25 sty 18:08
Joanna: Jednym sposobem mi wyszło:
a=−1/2 , b=−9/4
A drugim :
a=−1/8 , b=−3/8
25 sty 18:09
Jerzy:
y = ax + b
1/2 = −7a + b
1/4 = −5a + b
Teraz oblicz z tego układu równań: a i b
25 sty 18:11
Joanna: Tak robiłam
25 sty 18:12
Jerzy:
a = 1/8
b = 9/8
25 sty 18:13
Joanna: Potem robiłam metodą przeciwnych współczynników
25 sty 18:13
Joanna: Napewno takie rozwiązanie?
25 sty 18:19
Jerzy:
Sprawdż,podstawiająć współrzędne punktów A i B
25 sty 18:22
25 sty 18:23
Joanna:
25 sty 18:26
Joanna: Więc b=−3/8
25 sty 18:27
Jerzy:
Tak, to jest dobrze
25 sty 18:31