Równanie trygonometryczne
Misanthrope: (cos x/cos 2x)+(cos 2x / cosx)+ 2 = 0
Nie mam pojęcia jak się zabrać za to sposobem, bo po wymnożeniu wychodzą straszne rachunki.
25 sty 17:25
Jerzy:
| cosx | | cos2x | |
| = − 1 i |
| = − 1 |
| cos2x | | cosx | |
25 sty 17:29
Misanthrope: Ale jak to uzasadnić, że tak jest? Przecież podstawienie stwierdzi mi tylko tożsamość, a to
równanie ma tylko 3 rozwiązania.
25 sty 17:43
ABC:
| | 1 | | 1 | |
jeśli a∊R to a+ |
| ≤ −2 , gdy a<0 lub a+ |
| ≥ 2 , gdy a>0 to jest wykorzystane tutaj |
| | a | | a | |
25 sty 17:49