Oblicz pochodną
Karla : | 2 | | (x2−x+1)2 − 2[2(2x −1)] | |
| = |
| = |
| (x2−x−1)2 | | [x2−x+1)2]2 | |
| | (x2−x+1)2−8x+4 | | (x2−x+1)2 | |
|
| = |
| −8x+4= i dalej liczyc na |
| | (x2−x+1)4 | | (x2−x+1)4 | |
| | −8x+4 | |
piechotę? = |
| |
| | x4 −2x3+3x2 −x+1 | |
25 sty 16:33
Jerzy:
Prościej:
f(x) = 2*(x2 − x − 1)−2
f'(x) = 2*(−2)*(x2 − x −1)−3
25 sty 16:36
Jerzy:
Pomijajć fakt,że źle liczysz tą pochodną. Przecież pochodna stałej, to 0
25 sty 16:37
Jerzy:
Upss ...
f"(x) = 2*(−2)*(x2 −x − 1)−3*(2x − 1)
25 sty 16:39