liczby zespolone rozwiąż równanie
tech: z2+3z+3−i=0
zatrzymałam się na wyznaczeniu delty
Δ=−3+4i
25 sty 16:16
ABC:
teraz weź dowolny z dwóch pierwiastków zespolonych z liczby −3+4i jako pierwiastek z delty
np. 1+2i
25 sty 16:19
tech: okej rozumiem, ale jak wyznaczyć kąt "fi" skoro moj cosinus to −3/5 a sinus 4/5 ?
25 sty 16:24
ABC: chcesz ten pierwiastek znaleźć wzorem na pierwiastkowanie?
lepiej tak (a+bi)2=−3+4i
(a2−b2)+2abi=−3+4i
i układ równań a2−b2=−3, 2ab=4
a trygonometria wzory na połówkowe kąty jeśli po twojemu
25 sty 16:28
tech: teraz wszystko jasne. dzięki wielkie
25 sty 16:30