rozwiąż nierówność:
kaamos: x2 − 9/ 3−x > 0
17 lut 14:03
Godzio: co to ma oznaczać? −9/3 ?
17 lut 14:04
kaamos: x2 −9
−−−−−−−− > 0
3 − x
17 lut 14:08
kaamos: Trochę mi to sie rozsypało, ma byc tak: x2 − 9 jest w liczniku, 3−x w mianowniku ułamka i
cały ułamek jest większy od zera. Jak to po kolei rozwiązać?
17 lut 14:10
Godzio: ok już rozumiem, pomagam
17 lut 14:14
Godzio:

x≠3
x
2−9 = (x−3)(x+3) ............ => a
2−b
2 = (a−b)(a+b) − mam nadzieje że znasz taki wzór
| x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
| = |
| > 0 |
| 3−x | | 3−x | |
| (x−3)(x+3) | |
| > 0 /*(3−x)2 |
| 3−x | |
(x−3)(x+3)(3−x) > 0
−(x−3)
2(x+3) > 0
(x−3)
2(x+3) < 0
x=3 v x=−3
x∊(−
∞,−3)
17 lut 14:18
P: (2−x)/(x+1)>0
13 gru 11:28