Rozwiąż równanie
Ol: Rozwiąż równanie
2√x−1 − 3√x−1= 5
i tak D x∊(1,∞)
I mi wyszły odpowiedzi x= 54 i x=10
W odpowiedziach jest tylko 10, czy może nie uwzględniłem czegoś w dziedzinie, a może
gdzieś indziej robię błąd?
25 sty 16:10
Jerzy:
Z pewnością robisz błąd.
25 sty 16:13
ABC:
podstaw do równania x=5/4 a otrzymasz −5=5
czy wykonywałeś tylko przekształcenia równoważne podczas rozwiązywania?
25 sty 16:14
Jerzy:
√x − 1 = t i t > 0
teraz policz jeszcze raz.
25 sty 16:16
Jerzy:
2t
2 − 5t − 3 = 0
Δ=25 + 24 = 49
√Δ = 7
| | 5 − 7 | |
t2 = |
| < 0 ( odpada ) |
| | 4 | |
√x − 1 = 3
x = 10
25 sty 16:19
Ol: Tak, bo podnosiłem do kwadratu pewnie przez to
25 sty 17:25