Oblicz granice
Karla : | | ex2−1 | |
Lim (x −−> 0) |
| |
| | cosx −1 | |
To jest e do potęgi x do potęgi 2
25 sty 16:05
Jerzy:
| | 2xex2 | | 2*ex2 + 4xex2 | | 2 | |
= lim |
| = |
| = [ |
| ] = −2 |
| | −sinx | | −cosx | | −1 | |
25 sty 16:11
Mariusz:
| ex2−1 | x2 | |
|
| |
| x2 | cos2(x/2)−sin2(x/2)−cos2(x/2)−sin2(x/2) | |
t=x
2
t→0 gdy x→0
=−2
25 sty 22:43
Jerzy:
I chyba zgodzisz się Mariusz, że reguła H górą.
25 sty 23:16
Mariusz:
No ale czy aby na pewno nie będziesz potrzebował liczonej granicy
do obliczenia pochodnej
Występują tutaj granice
oraz
Pierwszej potrzebujesz do policzenia
pochodnej z e
x
Drugiej potrzebujesz do policzenia pochodnych z funkcyj trygonometrycznych
25 sty 23:26
Jerzy:
Mariusz ... proszę, nie wyważaj otwartych drzwi.
25 sty 23:31
Mariusz:
Poza tym nadużywasz L'Hospitala
| | x | |
np w granicy z limx→∞ |
| |
| | √x2+1 | |
nawet amerykańcy zauważyli że byś się zapętlił
Granice są wprowadzane zwykle przed pochodnymi więc skąd masz pewność
że Karla je zna
Z tego że granica ilorazu pochodnych nie istnieje
nie wynika że granica ilorazu funkcji nie istnieje
Tak więc reguła de L'Hospitala ma sporo ograniczeń
25 sty 23:55