do postaci trygonometrycznej
Roman: z=−5+5√3i
25 sty 14:12
PW: Do notatek, zgodnie z definicją.
Może też pomóc przedstawienie liczby "z" w układzie współrzędnych − łatwo zobaczyć kąt φ.
25 sty 14:29
Roman: z = 10?
cos =5/10 = 1/2
sin = 5√3/10 = √3 / 2
25 sty 14:40
PW: |z|=10
To jaki jest ten φ? − musisz podać.
25 sty 14:44
Satan: Dobrze, ale jedna uwaga: długość z, czyli moduł oznaczamy |z|. A teraz określasz kąt i do
wzorku.
25 sty 14:44
Roman: i będzie ćwiarta 1 kąt pi/3
25 sty 14:44
Roman: w ćwiartce 1
25 sty 14:44
Roman: czemu cos −1/2
25 sty 14:45
Jerzy:
14:40 − źle.
25 sty 14:46
25 sty 14:47
Satan: Patrz co PW napisał. Wartość cosinusa jest ujemna, więc to nie będzie pierwsza ćwiartka.
Wierszyk znasz? Pomaga określić szybko jakie znaki mają funkcje trygonometryczne w różnych
ćwiartkach.
25 sty 14:48
PW: Bo część rzeczywista jest równa (−5).
Dla ustalenia "ćwiartki" naprawdę przyda się rysunek.
25 sty 14:49
Roman: z=10(cos pi/3+isin pi/3)
25 sty 14:50
Roman: 2 ćwiartka
25 sty 14:51
Roman: φ=pi − pi / 3
25 sty 14:53
Roman: tak wyjdzie/?
25 sty 14:59
25 sty 15:10
Roman: czyli poprawny zapis jest
φ = 10* pi/3 = 2π/3
25 sty 15:16
Satan: Roman, to nie ma sensu.
25 sty 15:18
Jerzy:
| | π | | 3π | | π | | 2π | |
φ = π − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
25 sty 15:20
Basia: dzięki
25 sty 15:29