π | ||
Rozwiąż równanie sin(2x− | )=−1 | |
3 |
π | π | |||
sin(2x− | )=sin(− | ) | ||
3 | 2 |
π | π | |||
2x− | =− | +2kπ | ||
3 | 2 |
π | π | |||
2x=− | + | +2kπ | ||
2 | 3 |
π | ||
2x=− | +2kπ | |
6 |
π | ||
x=− | +kπ | |
12 |
11π | ||
A w odpowiedziach wychodzi | +kπ | |
12 |
π | 11π | |||
Otrzymałaś x = − | + kπ, a w odpowiedziach masz | + kπ. | ||
12 | 12 |
11π | ||
Tak więc dla Twojego rozwiązania, gdy k = 1 otrzymasz | , zaś dla drugiego rozwiązania, | |
12 |
23π | ||
Równie dobrze możesz rozwiązanie zapisać jako x = | + kπ, rozumiesz? ![]() | |
12 |
x | ||
A np przy takim przykładzie pi(2)cos | =1 | |
2 |
x | pi(2) | |||
cos | =cos | |||
2 | 2 |
x | pi(2) | ||
= | +2kπ | ||
2 | 2 |
π | ||
x= | +4kπ | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |