matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Maciej:
Witam mam problem z całką: ∫(x+1) * lnx dx
x
2
x
2
Mam lnx*(
+x) − ∫
1
x
*
+x dx i nie wiem jak to dalej pociągnąć. Proszę o
2
2
pomoc
25 sty 13:32
Jerzy:
1
1
= ∫xlnxdx + ∫lnxdx =
x
2
lnx −
∫xdx + ∫lnxdx =
2
2
1
1
1
=
x
2
lnx −
x
2
+
+ C
2
4
x
25 sty 13:34
Maciej:
okej już czaję dzięki
25 sty 13:56