Równanie płaszczyzny pomocy :)
Duduś: Mam taki problem: Muszę znaleźć równanie płaszczyzny.Mam równanie prostej należącej do
płąszczyzny i punkt do niej należącej.Jak to rozkiminić ?
25 sty 12:14
Jerzy:
Masz wektor kierunkowy prostej. Wybierz dowolny wektor AP, gdzie P to punkt prostej,
a A do zadany punkt. Iloczyn wektorowy tych dwóch wektorów, to wektor normalny
szuknej płaszczyzny.
25 sty 12:16
Duduś: Znajdź równanie płaszczyzny, do której należy punkt P(1,2,1) oraz prosta
l : (𝑥−11)/1=𝑦/2=(𝑧+1)/1
25 sty 12:36
Jerzy:
v→ = [1;2;1]
A(11;0;−1)
P(1;2;1)
Teraz wyznacz wektor AP→ , potem iloczyn wektorowy v→xAP→ = n→
n→ − to wektor normalny szukanej płasczyzny
25 sty 12:41
Duduś: dzięki
25 sty 12:42
Duduś: i teraz zapisując równanie normalne płaszczyzny wygląda to nastepująco A(x−x0)+B(y−y0)−C(z−z0)
gdzie x0 , y0 ,z0 to są współrzędne punktu P tak ?
25 sty 13:10