pomoże ktoś ?
kaarolinaa: Proszę o rozwiązanie zadania dokładnie tzn gdyby mi ktoś rozpisał a nie tylko wynik

Oblicz miejsca zerowe funkji:
a) y=4x−x
2
b) y=x
2−16 / x−2
oblicz dziedzinę funkcji:
a) y=
√x+6/x−2
b) y=1/x−3
c) y=1/x
2
d) y=1/x
2−4
25 sty 12:09
Jerzy:
Czy wiesz , co to jest miejsce zerowe funkcji ?
25 sty 12:14
kaarolinaa: Możesz mi powiedzieć czy dobrze zrobiłam to zadanie 1 ?
4x−x2=0
x(4−x)=0
x=0 v 4−x=0
x=4
b) x2−16/x−2
x2−16=0
(x−4)(x+4)=0
x=4 v x=−4
x−2=0
x=2
25 sty 12:41
Jerzy:
1) dobrze
2) KATASTROFA ! tylko x = 4 lub x = −4 to miejsca zerowe. x = −2 nie należy do dziedziny !
25 sty 12:43
kaarolinaa: okej dzięęki !
25 sty 12:43
Jerzy:
x = 2 oczywiście. Teraz próbuj drugie.
25 sty 12:46
kaarolinaa: czyli całe zadanie mam dobrze ?
25 sty 12:53
Jerzy:
Teraz druga część, wyznaczanie dziedziny.
25 sty 12:54