Ciąg arytmetyczny
Karynisko: Dany jest nieskonczony ciag arytmetyczny o wzorze ogolnym an=5n−3. Wykaz ze zaden wyraz
ciągu nie jest kwadratem liczby naturalnej.
25 sty 12:05
Karynisko: Nikt nie pomoże? :c
25 sty 12:31
PW: Taki okrutny ten świat.
Gdyby
(1) 5n−3=m
2, n,m∊N,
to
Oznaczałoby to, że liczba n
2+3 dzieli się przez 5, a więc m
2 ma ostatnią cyfrę 2 lub 7, co
jest niemożliwe.
Otrzymana sprzeczność świadczy, że (1) jest zdaniem fałszywym.
25 sty 13:39
PW: Korekta
Oznaczałoby to, że liczba m2+3 dzieli się...
25 sty 13:40
Karynisko: Właśnie doszłam do tego że m2 musiałoby mieć cyfrę jednosci 2 lub 7,tylko wydaje mi się że nie
wystarczy napisać, że m2 nie może mieć ostatniej 2 lub 7. Musze te niemożliwość jakos
udowodnic, a nie wiem jak.
25 sty 14:02
PW: To tajemna zanikająca wiedza zwana tabliczką mnożenia.
25 sty 14:04
Karynisko: Myślisz, że wystarczy jakbym na maturze napisała że żaden iloczyn pojedynczych liczb
naturalnych nie daje wyniku kończącego się na 2 lub 7 wiec żadne mnożenie ich iloczynow też
nie da takiego wyniku? Jaki jest jeszcze inny sposób na wykazanie tego bez odsylania do
tabliczki mnozenia? Typu zapisanie kwadratu w jakiś sposób który pokaże że nie może się
kończyć na 2 lub 7?
25 sty 14:13
PW: Zapewniam Cię, że wystarczy napisać "co jest niemożliwe".
Można oczywiście przeprowadzić wywód w rodzaju
m=10k+a, a∊{0,1,2,...,9} ⇒ m2=100k+20ak+a2,
czyli ostatnią cyfrą m2 jest ostatnia cyfra liczby a2,
a jak wiadomo z tabliczki mnożenia tą cyfrą nie może być 2 ani 7.
Uważam jednak, że to przesada w dowodzeniu "wszystkiego". Człowiek z wykształceniem podstawowym
wie, że ostatnią cyfrą a2 nie może być 2 ani 7.
25 sty 14:22
ABC:
można też tak : niech 5n−3=k2
5n−3 daje z dzielenia przez 5 resztę 2
k może dawać resztę 0,1,2,3,4
odpowiednio k2 daje resztę 0,1,4,4,1 (3*3=9, 4*4=16) ale nigdy nie da reszty 2
25 sty 15:08