Zbadać monotoniczność, ekstrema lokalne oraz wypukłość i punkty przecięcia
Mati15: f (x)=(x3+x)/(x4+x2+1)
Proszę o pomoc w zbadaniu własności tej funkcji
25 sty 11:25
Jerzy:
Potrfisz policzyć pochodną ?
25 sty 11:27
Mati15: Zacząłem od dziedziny
x4+x2+1 /=0 po zastosowaniu zmiennej t wychodzi delta ujemna ,a więc Df: x € R.
A pochodna wyszła mi następująca:
f'(x)=(−6x2+24)/(x2+2x+4)2
Nie wiem co dalej z tym zrobić
25 sty 11:39
Jerzy:
Mnie wychodzi w liczniku pochodnej: −x6 − 2x4 + 2x2 + 1
Pokaż swoje obliczenia ( samego licznika )
25 sty 11:47
Satan: Taka mała uwaga co do dziedziny − liczenie jest zbędne. Wystarczy zauważyć, że dla każdego x
licznik jest dodatni i ≥ 1
25 sty 11:59
Jerzy:
@Satan...mianownik.
25 sty 12:00
lukasz93: Faktycznie przy przepisywaniu zrobiłem błąd i pochodna licznika wychodzi taka sama jak Tobie:
(x3+x)'(x4+x2+1) − (x3+x)(x4+x2+1)'=(3x2+1)(x4+x2+1)− (x3+x)(4x3+2x)=
3x6+4x4+4x2+1−4x6 − 6x4− 2x2=
=−x6−2x4+2x2+1
25 sty 12:10
Jerzy:
Teraz podstawiasz: x2 = t i t ≥ 0
i rozwiązujesz równanie: −t3 − 2t2 + 2t + 1 = 0 ( zauważ,że x = 1 jest jego pierwiastkiem )
25 sty 12:13
lukasz93: t1=1, ze schematu Hornera
−t2−3t−1=0
Δ=5
t2=(3−√5)/(−2)
t3=(3+√5)/(−2)
t2 i t3 <0
x2= 1
x=1 lub x=−1
25 sty 13:04
Satan: Racja, mianownik. Wybaczcie
25 sty 13:31