Korzystając z definicji Heinego granicy w punkcie, oblicz lim[x→xo] f(x), jeśli
Anna: xo= 7
25 sty 10:37
Anna: | | 2 | | −2 | |
Wyszło mi |
| , a w odpowiedziach było |
| |
| | 5 | | 5 | |
25 sty 10:38
Jerzy:
| | 2 | |
Bo ta granica wynosi: − |
| |
| | 5 | |
25 sty 10:42
Anna: A mogę prosić o rozwiązanie?
25 sty 10:44
Jerzy:
| | 2 | | 2 | | −2 | |
= lim |
| = [ |
| ] = |
| |
| | −2x + 9 | | −14 + 9 | | 5 | |
25 sty 10:54
Jerzy:
Oczywiście to nie jest obliczenie z definicji, a z reguły de l'Hospitala.
25 sty 10:57
Anna: Dziękuję
25 sty 11:01
Mariusz:
| | 2(x−7) | |
lim x→7 |
| |
| | −(x−7)(x−2) | |
25 sty 12:08