Trygonometria
vedkav: Oblicz
Proszę o rozwiązanie z wytłumaczenie skąd co i jak
25 sty 09:28
ABC:
| 1 | |
ze wzoru sinx cos x= |
| sin 2x |
| 2 | |
a to możesz ze wzoru sin(π−α)=sin α obliczyć
25 sty 09:33
Jerzy:
| 1 | |
sin2x = 2sinxcosx ⇔ sinxcosx = |
| sin2x |
| 2 | |
| 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
sin3/8xcos3/8x = |
| sin(2* |
| x) = |
| sin( |
| x) |
| 2 | | 8 | | 2 | | 4 | |
25 sty 09:36
Jerzy:
W drugiej linijce zamiast x powinno być π
25 sty 09:38
vedkav: O sprytnie, dziękuję
Dosłownie przed chwila jeszcze znalazłam wzór
| 1 | |
sinαcosβ= |
| [sin(α−β)+sin(α+β)] |
| 2 | |
i też wyszło
25 sty 09:51