udowodnij że pola są równe
arikarik:

Punkty E i F są środkami boków prostokąta ABCD. Wykaż, że pole trójkąta DGC jest równe polu
czworokąta AEGF.
25 sty 08:56
ICSP: PΔDGC = PΔDEC − PΔEDG
P▱AEGF = PΔAFD − PΔEDG
stąd wniosek, że
PΔDGC − P▱AEGF = PΔDEC − PΔAFD
a ponieważ
| | 1 | |
PΔDEC − PΔAFD = |
| a * b gdzie a i b są bokami prostokąta |
| | 4 | |
więc
PΔDEC − PΔAFD = 0
co daje
PΔDGC = P▱AEGF
25 sty 09:05
PW: Wskazówka: Trójkąty CDE i AFD mają równe pola.
25 sty 09:06
Eta:

P(AFD)=ab i P(EDC)=ab
P(DGC)=ab−w i P(AEGF)=ab−w
wniosek : P(DGC)=P(AEGF)
c.n.w.
i po b
ólu
25 sty 18:32