matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z twierdzenia o całkowaniu przez podstawienie, oblicz podane całki
lordwajdder:
podstawianie − KOLOS pomocy Korzystając z twierdzenia o całkowaniu przez podstawienie, oblicz podane całki nieoznaczone ∫(3x−5)
2
0 dx
3x
2
∫
dx
x
3
+2
25 sty 02:33
Janek191:
3 x
2
∫
dx = ln I x
3
+ 2 I + C
x
3
+ 2
25 sty 08:47
Janek191:
3 x − 5 = t
1
3 dx = dt ⇒ dx =
dt
3
zatem
1
1
1
∫( 3 x − 5)
20
dx =
t
20
dt =
*
t
21
+ C =
3
3
21
1
=
( 3 x − 5)
21
+ C
63
25 sty 08:54
Jerzy:
2) podstawiasz: x
3
+ 2 = t ; 3x
2
dx = dt
1
... = ∫
dt = ln|t| + C = ln|x
3
+ 2| + C
t
25 sty 09:18