całka oznaczona
MarianoItaliano: Oblicz całeczkę oznaczoną drogi panie. KOLO jutro takie że zbroja zmieni kolur
∫
01 x
3−3x
2+2x−1dx
| | 1 | |
po obliczeniu normalnej całeczki z tego wychdzi mi |
| x3−x3+x2 |
| | 3 | |
ale nie jestem pewien czy tak ma być + nie iwem czy ∫1dx to jest 0

ktoś mi zrobi ten przykładzik?
25 sty 00:33
esteban: I = ∫x
3−3x
2+2x−1dx = ∫x
3dx −3∫x
2dx +2∫xdx −∫dx = ...
| | 1 | |
∫xadx = |
| *xa+1 + C // |
| | a+1 | |
| | 1 | | 3 | | 2 | |
czyli I= |
| x4− |
| x3 + |
| x2 −x +c |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
z policzeniem całki oznaczonej sobie poradzisz ? Podpowiem że ∫
ab = F(b) − F(a) − gdzie F
jest funkcją pierwotną
25 sty 00:39
MarianoItaliano: na początku zrobiłem dosłownie tak samo, ale potem przypomniałem sobie ze przecież robilem
| | ax+1 | |
jakies zadania gdzie był wzór że xadx = |
| |
| | a+1 | |
i wyszlo mi przez ten wzor cos takiego
x
4/2 − 3x
3/2 +x
2+c
podłożyłem pod to 1 i 0 i wyszlo mi z f(b)−f(a) = −1 − 0 = −1 ale nadal nie wiem jak mam robić
, czy tak jak mi intuicja podpowiada / pokazal matemks czyli tak jak ty to zrobiles czy mam
tym wzorem z tej strony zresztą xd bo gdybym miał robic po swojemu to
1/4x
4 − x
3 + x
2 − x +c i bym pod to podlozyl ale już nie wiem czy sugerować się wzorem czy
robic w ten sposób.
25 sty 00:47
esteban: hmm po prostu pomyliłeś ax +1 z xa+1
Pamiętaj że cąłkowanie jest działaniem odwrotnym do różniczkowania, pochodnej z zasady oblicza
się łatwiej więc zawsze możesz sobie policzyć w drugą stronę i sprawdzić jak nie jesteś pewien
25 sty 00:53