matematykaszkolna.pl
całka oznaczona MarianoItaliano: Oblicz całeczkę oznaczoną drogi panie. KOLO jutro takie że zbroja zmieni kolur ∫01 x3−3x2+2x−1dx
 1 
po obliczeniu normalnej całeczki z tego wychdzi mi

x3−x3+x2
 3 
ale nie jestem pewien czy tak ma być + nie iwem czy ∫1dx to jest 0 ktoś mi zrobi ten przykładzik?
25 sty 00:33
esteban: I = ∫x3−3x2+2x−1dx = ∫x3dx −3∫x2dx +2∫xdx −∫dx = ...
 1 
∫xadx =

*xa+1 + C //
 a+1 
 1 3 2 
czyli I=

x4

x3 +

x2 −x +c
 4 3 2 
z policzeniem całki oznaczonej sobie poradzisz ? Podpowiem że ∫ab = F(b) − F(a) − gdzie F jest funkcją pierwotną
25 sty 00:39
MarianoItaliano: na początku zrobiłem dosłownie tak samo, ale potem przypomniałem sobie ze przecież robilem
 ax+1 
jakies zadania gdzie był wzór że xadx =

a+1 
i wyszlo mi przez ten wzor cos takiego x4/2 − 3x3/2 +x2+c podłożyłem pod to 1 i 0 i wyszlo mi z f(b)−f(a) = −1 − 0 = −1 ale nadal nie wiem jak mam robić , czy tak jak mi intuicja podpowiada / pokazal matemks czyli tak jak ty to zrobiles czy mam tym wzorem z tej strony zresztą xd bo gdybym miał robic po swojemu to 1/4x4 − x3 + x2 − x +c i bym pod to podlozyl ale już nie wiem czy sugerować się wzorem czy robic w ten sposób.
25 sty 00:47
esteban: hmm po prostu pomyliłeś ax +1 z xa+1 Pamiętaj że cąłkowanie jest działaniem odwrotnym do różniczkowania, pochodnej z zasady oblicza się łatwiej więc zawsze możesz sobie policzyć w drugą stronę i sprawdzić jak nie jesteś pewien
25 sty 00:53