matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy tak dobrze?
Jacek:
Mam taką całkę:
x
4
∫
dx
x
4
−1
dx
Doprowadziłem ją do postaci x + C + ∫
(x−1)(x+1)(x
2
+1)
I czy dobrze zrobię, jeśli rozpiszę tę funkcję pod całką w następujący sposób:
1
A
B
Cx+D
=
+
+
(x−1)(x+1)(x
2
+1)
x−1
x+1
x
2
+1
?
24 sty 23:02
ABC:
pij kakao rozpisuj śmiało
24 sty 23:09
jc:
1
1
1
1
=
(
−
) =
x
4
−1
2
x
2
−1
x
2
+1
1
1
1
1
1
1
−
−
4
x−1
4
x+1
2
x
2
+1
24 sty 23:11