czy istnieje calka niewlasciwa
Kamila111: Oblicz jeśli istnieje... całka niewlasciwa…
∫0∞ = e−x dx
wiem tylko ze całka ex to jest ex +c ALE nie wiem co w wypadku
jeśli obliczam to co na gorze i wychodzi mi
= [ e−x] k0 wtedy = e−k − e0 = e−x ? czy jak bo nie wiem xd
24 sty 22:52
ABC:
∫
0∞e
−xdx= lim
k→∞∫
0k e
−x dx
natomiast ∫
0k e
−x dx=[−e
−x}
0k=−e
−k−(−e
0}=1−e
−k
wniosek?
24 sty 22:57
the foxi:
całka nieoznaczona z f(x)=e−x jest równa ∫e−xdx=−e−x+C
więc ∫0∞e−xdx=lim(−e−x)−(−e0)=0−(−1)=1
x→∞
24 sty 23:00
the foxi:
wybacz, nie odświeżyłem
24 sty 23:00
ABC: ale prawidłowo, to najważniejsze
24 sty 23:01