Geometria na płaszczyźnie
the foxi:
Punkty A, B, C dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 6:8:10. Oblicz
cosinus najmniejszego kąta trójkąta, którego wierzchołkami są punkty A, B i C.
Proszę o wskazówkę.
24 sty 22:42
ABC:
najmniejszy kąt naprzeciwko najkrótszego boku, opartego na najkrótszym łuku
360/(6+8+10)=15
6*15=90
twierdzenie o kątach z których jeden jest dwa razy większy od drugiego
24 sty 22:47
the foxi:
dziękuję bardzo, teraz widzę, że zadanie prostsze niż ktokolwiek by pomyślał.
wczoraj na maturze próbnej bez skutku kombinowałem nad tym dobre 20 minut
24 sty 22:56
ABC:
co do matury:
first rule: don't panic!
24 sty 22:59
the foxi:
oczywiście, wystarczy wziąć się za "koszmarną" geometrię
24 sty 23:01
Maciess: the foxi ty nie jestes już po maturze?
25 sty 13:24
the foxi:
jeszcze nie, dopiero w tym roku
25 sty 14:05
Mila:

Mogłeś zrobić rysunek , na pewno by pomogło.
6:8:10=3:4:5
3+4+5=12
Liczymy miarę kąta wpisanego ACB:
25 sty 18:03