Okrąg opisany na czworokącie i wpisany , zadania na dowodzenie
Luki123xx1:

W czworokącie ABCD wpisanym w okrąg przedłużono boki AB i CD aż do przecięcia w punkcie
E.Przekątne AC i BD przecinają się w Punkcie S.Wskaż że dwusieczna kąta BEC jest równoległa do
dwusiecznej kąta BSC.Przy S jest kąt oraz przy E jest kąt który dzieli na dwa takie same kąty
. Z góry dziękuję
24 sty 22:19
LUKI332: Proszę o pomoc. Strasznie ważne!
24 sty 22:35
Mila:

1) ∡ABD=∡ACD =β − jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku (cięciwa AD)
∡ADB=∡ACB =δ − jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku (cięciwa AB)
Kąty przeciwległe czworokąta mają w sumie po 180
o.
Analogicznie równe pozostałe zaznaczone
2)
W ΔBCE:
∡E=180−(α+2β+δ)
==================
Spróbuj dokończyć, nie mogę dzisiaj dłużej byc na forum.
Ewentualnie w razie potrzeby jutro
25 sty 00:11
LUKI332: Proszę o dokończenie całości to dla mnie bardzo ważne
25 sty 06:29
LUKI332: Helppp
25 sty 07:52
Mila:
| | 1 | |
∡CSG= |
| ∡BSC i jest kątem zewnętrznym ΔFCS⇔ |
| | 2 | |
| | 180−(α+δ) | | 180−(α+δ)−2β | | 180−(α+2β+δ) | | 1 | |
∡f= |
| −β= |
| = |
| = |
| ∡E |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔proste zawierająca dwusieczną kąta BEC jest równoległa do dwusiecznej kąta BSC.
25 sty 17:01
ite:
chyba już po terminie oddania prac...
25 sty 17:07
Mila:
Nie wiedziałam , że to jakiś konkurs.
Dokończenie nie było trudne.
25 sty 18:05
Mila:
Ite, masz inny sposób?
25 sty 18:05
iteRacj@:
Pomyślałam o terminie oddania prac zaliczeniowych, semestr się kończy, oceny wystawiają.
Wrzutka na wieczór, niech się zadanie przez noc zrobi.
A tu dokończyć trzeba!
25 sty 20:17
Mila:
I wcale tu nie zagląda
25 sty 20:29