Rozwiąż równanie
juras: w liczbach całkowitych rozwiązać równanie 562x+156y=12
24 sty 22:04
Adamm:
281x+78y=6
281 = 3*78+47
78 = 47+31
47 = 31+16
31 = 16+15
16 = 15+1
teraz na odwrót
24 sty 22:13
ABC: 281x+78y=6
| 6−281x | | (78−312x)+(31x−72) | | 31x−72 | |
y= |
| = |
| =1−4x+ |
| |
| 78 | | 78 | | 78 | |
teraz masz dwie drogi :zgadnąć wartość x aby 31x−72 było podzielne przez 78 albo metodą Eulera
zmniejszać współczynniki przyjmując
31x−72=78t i nowe równanie diofantyczne
24 sty 22:18
ABC:
dla x=30 31*30−72=11*78, tak więc x=30, y=−108 jest rozwiązaniem szczególnym
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
potrafisz
dokończyć?
24 sty 22:21