całki,pole obszaru granicznego, nie umiem,boje sie
Kamila111: Oblicz pole obszaru granicznego, kolokwium
a) funkcją f(x) = ex i osią OX dla x ∊ [0,1]
b) funkcją f(x)=x3 i osią OX dla x ∊ [−1,1]
24 sty 21:58
the foxi:
a)
b)
zauważ, że funkcja f(x)=3x jest nieparzysta, więc gdy granice całkowania są liczbami
przeciwnymi pole pod wykresem wynosi po prostu 0
24 sty 22:03
Janek191:
Czy w a) jest f(x) = ex
24 sty 22:11
Kamila111: tak janku
24 sty 22:14
the foxi:
w takiej sytuacji f(x)=e
x
P=∫e
xdx=[e
x]
10=e−1
a jeśli w b) masz f(x)=x
3, po prostu spójrz na moją wskazówkę
24 sty 22:35
Kamila111: w b będzie
∫x3 = ∫1/4x4
P = ∫ [ 1/4x4]−11 (na gorze −1 na dole 1) i podkładam pod x te jedynki i odejmuje te dwie
liczby tak?
24 sty 23:38
the foxi:
tak
| | x4 | |
liczysz F(1)−F(−1), gdzie F(x)= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli F(1)−F(−1)= |
| − |
| =... |
| | 4 | | 4 | |
24 sty 23:45
kamila111: o to dobrze mi wyszło
24 sty 23:58