funkcja wykładnicza
agather: (3,34)x < 0,72
Ktoś ma pomysł jak to ruszyć?
24 sty 21:47
Jerzy:
Zlogarytmować obustronnie przez logarytm przy podstawie 3,34
24 sty 21:51
ABC:
w epoce przedkalkulatorowej przy podstawie 10
x log(3,34)<log(0,72) i logarytmy z tablic
24 sty 21:55
Mariusz:
ABC logarytm dwójkowy można policzyć cyfra po cyfrze w układzie dwójkowym
a podstawę logarytmu można zmienić dość znanym ilorazem
24 sty 21:58
ABC:
Mariusz znam ten algorytm, nawet tutaj komuś tłumaczyłem parę tygodni temu
24 sty 22:01
Mariusz:
Najpierw sprowadzamy liczbę do przedziału <1,2)
mnożąc lub dzieląc liczbę przez 2 zliczając dzielenia bądź mnożenia
Niech
y
0=y
a
1=0 gdy y
02 < 2
a
1=1 gdy y
02 ≥ 2
a
i+1=0 i y
i+1 = y
i2 gdy y
i2 < 2
| | 1 | |
ai+1=0 i yi+1 = |
| yi2 gdy yi2 ≥ 2 |
| | 2 | |
24 sty 22:15
Mariusz:
W ostatniej linijce powinno być
| | 1 | |
ai+1=1 i yi+1= |
| yi2 gdy yi2 ≥ 2 |
| | 2 | |
24 sty 22:21
Mariusz:
Gdyby tak do pary można było obliczać wartości funkcji wykładniczej
cyfra po cyfrze to takie obliczanie logarytmu mogłoby się bardziej przydać
Wprawdzie można logarytm i funkcję wykładniczą obliczać obcinając
szereg potęgowy ale czasami trudno oszacować ile wyrazów wziąć do sumowania
f
(0)(x)=ln(1+x)
| | (n−1)! | |
f(n)(x)=(−1)n−1 |
| |
| | (1+x)n | |
| | (n−1)! | |
ln(1+x)=ln(1)+∑n=1∞(−1)n−1 |
| xn |
| | n! | |
| | xn | |
ln(1+x)=∑n=1∞(−1)n−1 |
| |
| | n | |
24 sty 22:48
ABC:
a autor wątku się nie wypowiada, na razie przetrawia odpowiedzi
24 sty 22:51