Ciągłość i różniczkowalność - analiza matematyczna
Oliwka: Zbadaj ciągłość i różniczkowalność funkcji:
| | ⎧ | x2sin 1x : x≠0 | |
| f(x) = | ⎩ | 0 : x=0 |
|
Ciągłość zrobiłam z twierdzenia o 3 ciągach i wyszło 0, albo po prostu można uzasadnić (chyba),
że sinus przyjmuje wartości zawsze ∊(−1,1), a to pomnożone przez 0 da zawsze 0.
Odnośnie różniczkowalności to właśnie się zastanawiam, czy w grę wchodzi d'Hospital (próbowałam
liczyć, ale zupełnie nic mi nie wychodzi).
Byłabym wdzięczna za pomoc!
24 sty 21:24
ABC: z definicji musisz zbadać czy istnieje pochodna w zerze:
| | f(h)−f(0) | | h2*sin(1/h)−0 | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 [h*sin(1/h)]=0 |
| | h | | h | |
bo h zbiega do zera, a sin(1/h) ograniczony
24 sty 21:36
Oliwka: Tak mi wyszło, tylko w takim razie ona jest i ciągła i różniczkowalna na R?
24 sty 21:42
ABC:
różniczkowalna jest, można jeszcze badać czy pochodna jest ciągła ale tego ci nie kazali na
szczęście
24 sty 21:46
Oliwka: I super, bo pochodna nie jest ciągła
24 sty 21:49
Oliwka: Dzięki wielkie!
24 sty 21:49