ciąg arytmetyczny
Olek: W malejącym ciągu arytmetycznym stosunek wyrazu szóstego do trzeciego wynosi 7, a
a22+a42=40. Ile wyrazów tego ciągu należy dodać aby otrzymać −64?
a32+(2a3)2=20
5a32=20
a32=4
a3=2 lub a3=−2
odpowiednio r=4 lub r=−4
dalej mi się nie chce
24 sty 20:46
Eta:
Z treści zadania:
a6=7a3 ⇒a1+5r=7(a1+2r) ⇒ a1= −1,5r
1
9
oraz a22+a42=40 ⇒ (a1+r)2+(a1+3r)2=40 ⇒
r2+
r2=40
4
4
to r2=16 ⇒ r= −4 v r= 4 skoro ciąg malejący to r= −4 to a1= 6
mamy ciąg na "piechotę ": 6,2,−2,−6,−10,−14,−18, −22 −−− 8 wyrazów ( w sumie −64
Teraz rachunkowo
Sn= −64 an= −4n+10
6−4n+10
Sn=
*n= −64 ⇒ (−2n+8)*n= −64 ⇒ n=8−− 8 wyrazów ( jak wyżej