esteban: Możemy podnieść wyrażenie obustronnie do kwadratu , mamy
|2a
2+9b|=|2b
2+9a| − wiemy że a i b są dodatnie, zatem wyrażenia w modułach również zawsze
przyjmują wartości dodatnie, zatem możemy je opuścić
2a
2+9b=2b
2+9a
2(a
2−b
2) + 9(b−a)=0 − grupujemy
2(a−b)(a+b) − 9(a−b)=0 − korzystam ze wzoru na różnicę kwadratów : x
2−y
2=(x−y)*(x+y)
(a−b)*(2a+2b−9)=0 − wyciągam (a−b) przed nawias
Iloczyn jest równy zero kiedy przynajmniej jeden z jego składników jest równy zero, zatem mamy
a−b=0 lub 2a+2b−9=0
Pierwsze równanie jest sprzeczne z założeniem że a≠b, zatem mamy
2(a+b)=9