grupy cykliczne
esteban: W grupie ℤ36 wskazać 1) 3 różne generatory, 2) 3 elementy rzędu 9 i rzędu 12 oraz 3
)określić rząd elementów 13 i 14.
1) generatory: np 1, 5, 7 ?
2) i 3) nie mam pomysłu bo nie do końca rozumiem tę koncepcję grup cyklicznych i generatorów
24 sty 20:02
esteban: up
25 sty 00:34
esteban: ktoś ?
28 sty 22:58
esteban: | | 36 | |
2) elementy rzędu 9 : |
| = 4 |
| | 9 | |
<4> jest podgrupą ℤ
36 i zawiera 9 elementów które należą do tej grupy, czy to oznacza że
rząd grupy <4> jest równy 9 ?
Dwa pozostałe elementy rzędu 9 ?
3) 13 jest liczbą względnie pierwszą z 36 więc r(13)=36 ?
NWD(14,36)=2 , więc r(14)=36/2 ?
28 sty 23:07
Adamm:
3)
tak
2)
tak
NWD(x, 36) = 36/9 = 4
x∊{4, 8, 16, 20, 28, 32}
NWD(y, 36) = 36/12 = 3
y∊{3, 15, 21, 33}
28 sty 23:34
esteban: dobra już czaję, ma to sens

dzięki serdeczne
28 sty 23:38