wartosc funkcji
Oliwia: Znajdz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x) √5+4x−x2
dziedzina to bedzie chyba (−1,−5) tak?
24 sty 19:11
PW: −x2+4x+5 = −(x2−4x−5) = −(x−5)(x+1) − jakie są x, dla których to jest nieujemne?
24 sty 19:21
Oliwia: czyli dziedzina (−1,5) a co dalej
24 sty 19:48
Janek191:
Df = < −1 , 5 >
| | −1 + 5 | |
Funkcja g(x) = − x2 + 4 x + 5 ma największą wartość dla x = p = |
| = 2 |
| | 2 | |
g(2) = 9
Funkcja g ma najmniejszą wartość dla x = − 1 lub x = 5
g( −1) = g(5) = 0
zatem
f
max =
√9 = 3
f
min =
√0 = 0
24 sty 22:10