funkcja homo
sylwiaczek: wyznacz wartosci parametru m dla ktorych zbiorem rozwiazan danej nierownosci jest przedzial
(−2, 0)
moze mi to ktos prostym jezykiem napisac o co chodzi?
24 sty 18:32
PW:

Widać?
24 sty 18:39
Mila:

Metoda graficzna :
f(x)<m dla x∊(−2,0)
f(−2)=−3
Wartości funkcji f(x) dla x∊(−2,0) leżą poniżej prostej y=−3
m=−3
Metoda algebraiczna też jest na forum, szukaj.
24 sty 18:47
sylwiaczek: nadal nie rozumiem

zrobilam cos takiego: 6/x ∊ (−2,0) i mi wyszlo x∊ (−
∞, −3) ale i tak nie wiem o co chodzi
24 sty 18:49
PW: To złe podejście algebraiczne. Szukasz m, dla którego rozwiazaniami nierówności
są liczby z przedziału (−2, 0).
Po prostu rozwiąż nierówność
itd.
24 sty 18:59
sylwiaczek: ale to przeciez moglby byc przedzial m∊(−3, ∞)
24 sty 19:35
sylwiaczek: | | m | |
i jeszcze czy moglby ktos narysowac ten przyklad: |
| >6 ?  |
| | x | |
24 sty 19:36
Jerzy:
@sylwiaczek ... włacz myślenie i popatrz na rysunek Mili
24 sty 19:37
sylwiaczek: a ok serio wieczorem cos mi nie idzie myslenie

a ten przyklad jak zrobic?
24 sty 19:42
Mila:
Zad 1.
Inna metoda
−2<x<0 to:
m=−3
========
2) Zadanie z 19:36 Podaj pełną treść;
24 sty 20:09
sylwiaczek: ta sama tresc jak w watku, to samo zadanie inny przyklad
24 sty 20:17
Mila:
Zadanie 2)
x∊(−2,0)⇔−2<x<0
m<6x /:6
m=−12
Teraz rozwiąż nierówność (*), aby sprawdzić czy zgadza się zbiór rozwiązań:
24 sty 22:41