funkcja homo
sylwiaczek: wyznacz wartosci parametru m dla ktorych dziedzina funkcji f jest zbior liczb rzeczywistych
24 sty 18:29
Jerzy:
1) w mianowniku jest funkcja liniowa, a wiec musi być stała, aby nie miała miejsc zerowych,
czyli: m = ?
2) parabola x2 − m musi leżeć nad osią OX , a wiec m < ?
24 sty 18:37
sylwiaczek: 1. m=0
2. dlaczego nad osią?
24 sty 18:45
ABC:
2)bo współczynnik przy x2 jest dodatni
24 sty 18:47
Jerzy:
2) Nie może miejsc zerowych i jak napisal ABC gałęzie są skierowane do góry.
24 sty 18:49
sylwiaczek: ok to rozumiem, ale z licznikiem nic nie robimy/.?
24 sty 19:23
ABC:
na dziedzinę licznik nie ma wpływu
24 sty 19:24
Jerzy:
Licznik może być dowolną liczbą, ale mianownik musi być różny od 0
24 sty 19:25
Satan: A po co? Dziedzinę określamy na podstawie mianownika w tym przypadku. Gdyby wyrażenie w
liczniku było pod pierwiastkiem, to i owszem, trzeba i ten fakt uwzględnić.
24 sty 19:26
sylwiaczek: | | 3x2 − 2x −1 | |
aaa no tak, to w przykladzie f(x)= |
| licznika tez nawet nie ruszamy |
| | x2 +mx +1 | |
tylko w mianowniku ma byc delta<0 ?
24 sty 19:27
Jerzy:
@Satan.....nie tylko. A gdyby w liczniku był np. arcsinx ?
24 sty 19:27
Jerzy:
Tak.
24 sty 19:27
Satan: Jerzy, być może źle się wyraziłem − to tylko jeden z wielu przypadków. Bo równie dobrze
dziedziny nie trzeba określać dla pierwiastka stopnia nieparzystego.
24 sty 19:29
Jerzy:
Miałem napisać: arcsin[(x−1)(x+2)]
24 sty 19:30
Jerzy:
@Satan .. czemu nie użyleś "np"
24 sty 19:31
Satan: Ot, nawet nie zauważyłem, jeśli mam być szczery
24 sty 19:33