funkcja homo
sylwiaczek: wyznacz wartosci parametru m dla ktorych wykresy funkcji f i g nie maja punktow wspolnych
24 sty 18:24
Jerzy:
Ustal dla jakiego mają.
24 sty 18:25
sylwiaczek: probuje to ukladem rownan rozwiazac czyli 4/x = mx ale nic nie wychodzi
24 sty 18:27
PW: A spróbuj narysować.
24 sty 18:35
Jerzy:
| 4 − mx2 | |
| = 0 ⇔ 4 − mx2 = 0 |
| x | |
Teraz zauważ,ze mianownik sie zeruje tylko wtedy, gdy trójmian 4 − mx
2 ma jedno miejsce
zerowe.
24 sty 18:46
Jerzy:
Tfuu... licznik.
24 sty 18:46
sylwiaczek: dlaczego jedno miejsce zerowe?
24 sty 18:50
Jerzy:
Pomyłka, oczywiście nie może miec miejsc zerowych.
24 sty 18:51
sylwiaczek: ale dlaczego?
24 sty 19:10
Jerzy:
Bo ułamek 18:46 zeruje sie dla licznika równego 0.
24 sty 19:12
sylwiaczek: aaa rozumiem XD
24 sty 19:16