twierdzenie Fermata
reszt:
W jaki sposob obliczyc reszte z dzielenia liczby 2*14319 przez 5?
5 to liczba pierwsza
Moge skorzystac z tw. Fermata, ale co z ta dwojka przy 14?
24 sty 16:28
ABC:
a na piechotę 142=196≡1 (mod 5)
24 sty 16:34
reszt:
A co pozniej?
24 sty 17:35
Adamm:
kongruencje mają tą ważną własność, że
jeśli a ~ b i c ~ d, to ac ~ bd
24 sty 17:38
ABC:
czyli
14318=(142)159≡1159=1
14319≡1*14≡4
2*14319≡2*4=8≡3 (mod 5)
24 sty 18:46
an: 42n= ....6
42n+1=....4 ⇒*2 =.....8 reszta 3
24 sty 18:46