hodowca
azara11: Pewien dowcipny hodowca tak sie wyraził o jednym ze swoich kotów: Kiedys go kupiłem, a dzis
sprzedaje
za 24 dolary, tracac przy tym tyle procent, ile dolarów kosztował mnie ten kot. Czy mona
jednoznacznie
ustalic, za ile ten hodowca kupił kota?
17 lut 11:26
driver:
x− cena kota przy zakupie
x − x%x=24
100100x − x100x =24
(100−x)*x=2400
−x2 +100x −2400=0, Δ=...., x1=......, x2=.........
17 lut 13:34
ania: a=−1 b= 100 c= −2400
obliczasz to zdelty , wzór jest taki Δ=b2−4ac
a nastepnie obliczasz x1 oraz x2
17 lut 15:10