..
Agawa: [x+6]−2x=3 rozwiązać równanie czesc calkowita
PILNE
24 sty 16:03
Agawa: helpp
24 sty 16:11
the foxi:
[x+6]=2x+3
funkcję część całkowita możemy zapisać w postaci układu nierówności: [x]≤x<[x]+1 ⇒
⇒ [x+6]≤x+6<[x+6]+1 ⇒ 2x+3≤x+6<2x+3+1 ⇒ 2x+3≤x+6<2x+4
więc:
24 sty 16:31
the foxi:
nie czytaj tego, napisałem źle
24 sty 16:34
Adamm:
[x+6] = 2x+3
⇒
2x∊Z
[x+6] ≤ x+6 < [x+6]+1
2x+3 ≤ x+6 < 2x+4
2 < x ≤ 3
liczby spełniające te równanie, to liczby postaci n/2, n całkowita, takie że 2<n/2≤3
⇒ 4<n≤6 ⇒ n = 5 lub n = 6
x = 2.5 lub x = 3
24 sty 17:46
Mila:
[x+6]=2x+3
2x+3=m , m∊C
2x=m−3
m≤x+6<m+1 /−6
| | m−3 | | m−3 | |
m≤ |
| +6 i |
| +6<m+1 /*2 |
| | 2 | | 2 | |
2m≤m−3+12 i m−3+12<2m+2
m≤9 i m>7
m∊{8,9}
| | 8−3 | | 5 | | 9−3 | |
x= |
| = |
| lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
spr.
L=[2.5+6]=8, P=2*2.5+3=8, L=P
L=[3+6]=9, P=2*3+3=9
odp.
==========
24 sty 17:58
Mila:
Jak zwykle spóźniona
24 sty 18:03
Agawa: dziekuje wszystkim za pomoc
25 sty 20:42